Za nami kolejne dni projektu „Smaki integracji”. Co słychać u uczestników projektu realizowanego przez Fundację Instytut Pracy i Kariery we współpracy ze Stowarzyszeniem Aktywna Młodzież z Litwy w ramach programu Erasmus+ Młodzież?
Kolejne trzy dni obfitowały we wzajemne poznawanie się, nawiązały się pierwsze przyjaźnie i lepsze zrozumienie kultury krajów uczestniczących. Młodzież wzięła udział w warsztatach dotyczących zdrowego odżywiania oraz medycyny holistycznej, podczas których dowiedziała się m.in. w jaki sposób dobierać produkty żywnościowe do pór roku, zachować zdrowie fizyczne i psychiczne poprzez właściwe odżywianie.
Uczestnicy przygotowali również wodę dodającą energii i sałatkę porową wzmacniającą odporność udowadniając, że między słowem zdrowo a smacznie można postawić znak równości.
Młodzież zwróciła również uwagę na fakt, iż aktywność fizyczna jest niezwykle ważna i powinna współgrać z właściwym odżywianiem. Dlatego też w ostatnim czasie uczestnicy wybrali się na zdrowotny spacer do ruin Zamku w Bobolicach oraz na wycieczkę do Krakowa, gdzie poznali nowe smaki tamtejszej kuchni. Poza tym wzięli udział w zajęciach ruchowych z Zumby oraz samoobrony.
Na zaproszenie polskiej grupy, która jednocześnie uczy się w jednym z zawierciańskich liceów – I LO im. S. Żeromskiego z Oddziałami Dwujęzycznymi w Zawierciu, uczestnicy odwiedzili szkołę i opowiedzieli o projekcie „Smaki integracji”. Uczestnicy projektu przygotowali dla pozostałych klas prezentacje oraz konkurs na temat Litwy i litewskich potraw. Dzięki temu o projekcie oraz możliwościach, które daje Program Erasmus+ Młodzież dowiedziało się jeszcze więcej młodych ludzi!
W dalszym czasie nie ustają również prace nad mini-książką dotyczącą polsko-litewskiej kuchni i mobilności. Każdego wieczoru młodzież poświęca się natomiast wspólnej refleksji nad mobilnością. Czy uda im się osiągnąć to co założyli? Czy „Smaki integracji” okażą się smaczne? Myślimy, że już tak jest, bo to naprawdę niezwykli młodzi ludzie!